Decembermoorden herdacht in Amsterdam

Plaquette bij de Mozes en Aäronkerk – Foto: CC/Brbbl

In de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam zijn zaterdag de Decembermoorden van 1982 herdacht.

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat in Suriname, in de nacht van 8 op 9 december 1982, vijftien critici van het militaire regime zonder vorm van proces werden doodgeschoten op Bastion Veere in Fort Zeelandia. De vijftien vermoorde personen waren eerder gearresteerd en werden volgens de legerleiding neergeschoten toen ze op de vlucht sloegen. Volgens andere verhalen werden de critici van het militaire regime gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd.


Bij de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam bevindt zich een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers. Bij de plaquette werden net als voorgaande jaren bloemen gelegd. Daarna was er een herdenkingsdienst in de kerk. Er waren onder meer toespraken van verschillende politici en nabestaanden van slachtoffers.

- advertentie -

De militairen die de moorden pleegden stonden onder bevel van legerleider Desi Bouterse, maar die heeft altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben gehad. Hij bood in 2007 wel zijn excuses aan voor de moorden. Naar eigen zeggen omdat hij alleen “politiek verantwoordelijk” was. Tegelijkertijd pleitte hij destijds, tot onvrede van nabestaanden van de slachtoffers, voor amnestie van de daders.

In Suriname loopt sinds 2007 een strafproces maar dat proces verloopt erg traag. Desi Bouterse is momenteel president van het land.

Schokland - Foto: CC/TukkaIn Amsterdam komt een informatiecentrum over…
Nederlands admiraliteitsschip (rechts) in strijd met Duinkerker kapers -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: