Dark
Light

Decembermoorden herdacht in Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd
Plaquette bij de Mozes en Aäronkerk – Foto: CC/Brbbl
Plaquette ter nagedachtens aan de slachtoffers bij de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam – Foto: CC/Brbbl

Plaquette bij de Mozes en Aäronkerk – Foto: CC/Brbbl
In de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam zijn zaterdag de Decembermoorden van 1982 herdacht.

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat in Suriname, in de nacht van 8 op 9 december 1982, vijftien critici van het militaire regime zonder vorm van proces werden doodgeschoten op Bastion Veere in Fort Zeelandia. De vijftien vermoorde personen waren eerder gearresteerd en werden volgens de legerleiding neergeschoten toen ze op de vlucht sloegen. Volgens andere verhalen werden de critici van het militaire regime gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd.


Bij de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam bevindt zich een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers. Bij de plaquette werden net als voorgaande jaren bloemen gelegd. Daarna was er een herdenkingsdienst in de kerk. Er waren onder meer toespraken van verschillende politici en nabestaanden van slachtoffers.

De militairen die de moorden pleegden stonden onder bevel van legerleider Desi Bouterse, maar die heeft altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben gehad. Hij bood in 2007 wel zijn excuses aan voor de moorden. Naar eigen zeggen omdat hij alleen “politiek verantwoordelijk” was. Tegelijkertijd pleitte hij destijds, tot onvrede van nabestaanden van de slachtoffers, voor amnestie van de daders.

In Suriname loopt sinds 2007 een strafproces maar dat proces verloopt erg traag. Desi Bouterse is momenteel president van het land.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×