Decoraties van het verdwenen station Rotterdam Hofplein

Hollandsch beton en Jugendstil

In 1908 reed de eerste elektrische trein in Nederland van Rotterdam naar Scheveningen. Voor het kopstation in Rotterdam en het aansluitende spoorviaduct werden nieuwe bouwmaterialen gebruikt en jonge ontwerpers ingeschakeld. Het resultaat was een technisch hoogstandje van beton, verstopt achter Jugendstil-decoraties.

Het bombardement op Rotterdam maakte in 1940 een einde aan het legendarische station Rotterdam Hofplein met dito restaurant Loos. Het twee kilometer lange Hofpleinviaduct bestaat nog wel en wacht op een nieuwe bestemming.

De geschiedenis en vooral de decoraties van het Hofpleinstation en -viaduct komen uitgebreid aan bod in de nieuwste editie van retours, gratis digitaal magazine over spoorweghistorie, vormgeving en fotografie.

Inkijkje

Bijzonder zijn een inkijkje in het decoratie-atelier anno 1908 en een foto uit 1940 die laat zien dat het station wel uitgebrand was, maar niet geheel verwoest. Herstel was mogelijk geweest, maar net als veel andere gehavende gebouwen werd het snel gesloopt. Rotterdam besloot een nieuwe stad te bouwen zonder om te kijken naar het verleden.

- advertentie -

Toekomst

Het bewaard gebleven spoorviaduct – Nederlands langste rijksmonument – is recent in het nieuws omdat woningcorporaties Vestia en Havensteder, die het een nieuwe toekomst zouden geven, het weer willen afstoten.

~ Arjan den Boer

De 'Hitlerschoen' op de website van TchiboNadat een…
Fragment Nieuwe kaart van 's-Gravenhage met de omliggende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: