Deel dagboek nazi-kopstuk Alfred Rosenberg opgedoken

Alfred Rosenberg

Medewerkers van het Holocaust Memorial Museum in Washington hebben dagboekfragmenten gevonden van Alfred Rosenberg, de belangrijkste partijfilosoof van de nazi’s. Dat melden Amerikaanse media.

Alfred Rosenberg was de auteur van Der Mythus des 20. Jahrhunderts (1930). Na Mein Kampf was dit werk voor de nazi’s het best verkopende boek waarin de ideologie uit de doeken werd gedaan.


Met name in de beginjaren van het Duitse nationaal-socialisme liet Adolf Hitler zich erg inspireren door de ideeën van Rosenberg. Toen de latere Führer in de jaren twintig vanwege een mislukte putsch in de gevangenis zat, werd hij ook veelvuldig door Rosenberg bezocht. Na de oorlog werd Rosenberg gearresteerd. Tijdens het proces van Neurenberg werd hij in 1946 ter dood veroordeeld.

- advertentie -

In totaal zijn er zo’n vierhonderd pagina’s uit de dagboeken van Alfred Rosenberg opgedoken. Deze fragmenten werden gebruikt tijdens het proces tegen de nazi, maar verdwenen daarna spoorloos. Het gaat om dagboekfragmenten uit de periode 1936-1944.

Ze werden aangetroffen bij academicus Hebert Richardson. Hoe hij aan de documenten is gekomen, wil hij vooralsnog niet zeggen. Mogelijk heeft hij ze gekregen van Robert Kempner. Van deze voormalige aanklager tijdens het proces van Neurenberg wordt wel eens gezegd dat hij de dagboeken na het proces meenam. Dit onder meer omdat hij in 1956 in zijn memoires uit de dagboeken citeerde.

Volgens persbureau Reuters, dat een wetenschappelijk rapport over de dagboekfragmenten heeft ingezien, zou de vondst meer inzicht kunnen geven over de ontmoetingen tussen Rosenberg en Hitler en ontmoetingen die de partijfilosoof had met andere vooraanstaande nazi’s.

Gerelateerde boeken:

Sobibor - Foto: Jacques LahittePoolse en Israëlische archeologen hebben…
Jan de Louter en Johan van Essen bij het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: