Dark
Light

Deel Eichmann-dossier blijft geheim

Auteur:
2 minuten leestijd

Eichmann tijdens het proces – Foto: Still YouTube
Een rechtbank heeft deze week bepaald dat de Duitse inlichtingendienst geen inzage hoeft te geven dossiers waarin vermeld zou worden waar nazi-kopstuk Adolf Eichmann zich in de jaren vijftig bevond.

De Duitse krant Bild wil graag dat het volledige dossier openbaar gemaakt wordt. De krant denkt dat het dossier definitief aantoont dat Duitsland al in 1952 wist dat Eichmann naar Argentinië uitgeweken was. Omdat niet het hele dossier openbaar is kan dit echter niet aangetoond worden. De rechtbank is echter van oordeel dat de inlichtingendienst het recht heeft om delen van het dossier geheim te houden. Bild overweegt in hoger beroep te gaan bij het Federale Constitutionele Hof.

Kaart

Twee jaar geleden meldde de krant al dat de West-Duitse geheime dienst BND in 1952 wist dat Eichmann zich in Argentinië schuil hield. De BND zou pas in 1958 iets hebben gedaan met de informatie over Eichmann. Diens schuilplaats werd toen doorgegeven aan de Amerikaanse geheime dienst CIA. Bild meldde twee jaar geleden een kaart van de BND te hebben gezien waarop stond:

“Kolonel Eichmann bevindt zich niet in Egypte, maar houdt zich onder de valse naam Clemens schuil in Argentinië. Het adres van E. is bekend bij de redactiechef van de de Duitse krant in Argentinië: ‘Der Weg’.”

Om helemaal duidelijk te krijgen hoeveel de geheime dienst wist over de verblijfplaats van de nazi wil de krant graag dat het gehele Eichmann-dossier vrijgegeven wordt. Van de rechter hoeft de geheime dienst dus echter niet het hele dossier vrij te geven.

Architect van de Holocaust

Adolf Eichmann, ook wel de architect van de Holocaust genoemd, was tijdens de oorlog verantwoordelijk voor transporten naar concentratie- en vernietigingskampen. Na de oorlog werd hij gearresteerd, maar hij wist te ontsnappen en hield zich vijf jaar schuil in Duitsland. In 1950 vluchtte hij naar Argentinië.

Eichmann werd in 1960 opgespoord door nazi-jager Simon Wiesenthal. Vervolgens werd hij door de Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Bet gevangen genomen en overgebracht naar Israël. Daar begon in april 1961 het proces tegen de oud SS’er. December dat jaar werd Eichmann ter dood veroordeeld. Het doodvonnis werd op 1 juni 1962 voltrokken.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×