Deel memoires Willem Oltmans online

Willem Oltmans in 1973 - Foto: CC/Nationaal Archief

Willem Oltmans in 1973 – Foto: CC/Nationaal Archief

De Willem Oltmans Stichting en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) hebben de eerste 31 delen van de memoires van journalist Willem Oltmans online toegankelijk gemaakt.

De bekende journalist hield zijn hele leven een dagboek bij. Zijn dagboeken bewerkte hij vervolgens tot memoires in dagboekvorm, die vanaf 1985 deel voor deel werden gepubliceerd. Bij zijn overlijden was hij gevorderd tot de jaren tachtig.


De eerste 31 delen (van in totaal ongeveer 75) van de memoires zijn sinds deze week gratis online in te zien. De DBNL

De Memoires geven vaak informatie die in de officiële stukken niet voorkomen. Zo had hij contacten in het Witte Huis over het afstaan door Nederland van Nieuw-Guinea aan Indonesië, probeerde hij te bemiddelen tussen de Indonesisch president Soekarno en de Nederlandse regering, interviewde hij de leden van de Academie van Wetenschappen van de Sovjet-Unie, was hij betrokken bij de Club van Rome en actief in het ontrafelen van de moord op John F. Kennedy, een bezigheid die hem nog een rolletje opleverde in JFK, de film van Oliver Stone, met wie Oltmans bevriend was.

De memoires van de in 2004 overleden journalist worden beheerd door de Willem Oltmans Stichting. Het is de bedoeling de komende jaren ook de resterende delen van de Memoires te publiceren, evenals ander werk van Oltmans. De oorspronkelijke dagboeken liggen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

- advertentie -

Willem Oltmans in “Het Zwarte Schaap”:

1001 Vrouwen - Els KloekHet naslagwerk 1001 Vrouwen…
Zwarte Piet - Foto: CC/Sander van der Wel
Zwarte Piet - Foto: CC/Sander van der WelEen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: