Deel sfinx gevonden in Israël

Het deel van de sfinx dat in Israël is gevonden – Foto: Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem

Israëlische archeologen hebben bij de resten van de oude stad Hazor een deel van een Egyptische sfinx gevonden. De Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem heeft dat bekendgemaakt.

Beeld van farao Menkaura


De vondst werd gedaan in het Tel Hazor National Park, ten noorden van het Meer van Galilea. Hier wordt al langer archeologisch onderzoek verricht. Op deze locatie bevond zich vroeger de stad Hazor die ook lange tijd in handen was van de Egyptenaren.

Farao Menkaura

De archeologen vonden alleen de voeten van de sfinx. Na bestudering van de hiërogliefen op dit deel van het beeld concluderen de archeologen dat het beeld dateert uit de tijd van farao Menkaura. Over het leven van deze farao is niet heel veel bekend. Hij was de zoon van farao Cheops en regeerde ongeveer van 2539 tot 2511 voor Christus. Hij is vooral bekend omdat hij de derde grote piramide in Gizeh liet bouwen. De grootste en bekendste sfinx ter wereld staat daar ook.

- advertentie -

Volgens de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem is het voor het eerst dat er buiten Israël een deel van een sfinx is gevonden. De onderzoekers vermoeden dat het beeld ooit in Heliopolis stond. Dit was in het Oude Egypte een belangrijk religieus centrum. Waarschijnlijk werd de sfinx gedurende de regering van Menkaura naar Hazor gebracht. Een andere mogelijkheid is dat de sfinx tussen de vijftiende en dertiende eeuw voor Christus in de stad arriveerde. Kanaän, een gebied waar Hazor onderdeel van uitmaakte, was toen in handen van de Egyptenaren.

Gerelateerde uitgaven:

zomerwoud-afb-eerste-hoofdstuk
Zomerwoud - Linda Dielemans Bij uitgeverij House of Books…
china-stenen-inscripties-5000
Oudste Chinese schrift ontdekt?Archeologen hebben in het oosten van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: