Deelnemers wedstrijd ‘Je beste vondst’ bekend

Je beste vondst

Je beste vondst

De Koninklijke Bibliotheek is op zoek naar de beste historische vondst van het jaar. Deze maand werden acht kanshebbers voor de prijs geselecteerd.


De campagne Je beste vondst werd een jaar geleden voor het eerst georganiseerd. Toen won een lid van de historische vereniging Voorburg, Kees van der Leer, met zijn verhaal Verboden liefde. Met de wedstrijd wil de bibliotheek bekendheid geven aan onderzoek dat door een grote groep vrijetijdshistorici uitgevoerd wordt.

In september werd er een oproep gedaan. Er kwamen achtentwintig verhalen over historische ontdekkingen binnen. De KB:

Een vakjury beoordeelde alle inzendingen op basis van een aantal criteria. Zo is er gekeken of de vondsten ergens een nieuw licht op werpen en is beoordeeld of de verhalen een duidelijke clou hebben. Aan de hand van deze criteria zijn acht vondsten geselecteerd voor deelname aan ‘Je beste vondst 2013/2014’.

De jury werd gevormd door Martine Gosselink (Rijksmuseum), Huibert Crijns (Koninklijke Bibliotheek) en Yuri Visser (Historiek.net).

- advertentie -

De geselecteerd vondsten:

  • Schipbreuken in de 18e eeuw – Arthur Scheijde
  • Franse uitgave van entomoloog Johannes Goedaerts werk – Kees Beaart
  • Journaal van een geheime missie uit 1877 – Hans Walraven
  • Ramp van het VOC-schip de Batavia – Johan Mulder
  • Correspondentie tussen luchtvaartpioniers Albert Plesman en Jan Dellaert – Andries van Beek
  • Spaans toneel in Amsterdam in de 17e eeuw – Leonor Álvarez Francés
  • Blikje met brieven uit de Tweede Wereldoorlog – Erik Dijkstra
  • Een olifant in 17e-eeuws Groningen – Nienke Smit

Foto: KB

Foto: KB

Afgelopen weekend zijn er video-opnames gemaakt van de verhalen van alle deelnemers en hun vondsten. In januari 2014 komen deze video’s online op de campagnewebsite www.jebestevondst.nl. Vanaf dat moment kan iedereen een stem uit brengen op zijn of haar favoriete vondst.

Het verhaal met de meeste stemmen ontvangt de titel Beste vondst 2013/2014 en wint een exemplaar van de Atlas de Wit, een facsimile van een bijzondere stedenatlas uit de zeventiende eeuw. Ook onder de stemmers wordt een exemplaar verloot.

Rijksmuseum en Keukenhof planten 17de eeuwse tulpenbollenIn de…
Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: