Defensie vervoert drie goederenwagons Westerbork

De Koninklijke Landmacht vervoert in de nacht van 23 op 24 mei, ter ondersteuning van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, drie oude goederenwagons vanuit het Duitse Staßfurt naar het defensiecomplex in Coevorden. De wagons zijn vóór de Tweede Wereldoorlog gebouwd en tijdens de oorlog zeer waarschijnlijk gebruikt voor deportatie van Joden, Sinti en Roma.

In Coevorden worden de wagons gerestaureerd met de intentie om één of beide op het oorspronkelijke spoortracé te plaatsen, nabij het terrein van kamp Westerbork.

Voorafgaand aan het vertrek uit Duitsland maken de bouwvakkers van de Koninklijke Landmacht (de genie) de wagons gereed voor het transport. De wagons wegen 11.000 kilo per stuk en zijn 4.10 meter hoog, te hoog voor de meeste bruggen. Daarom worden de daken verwijderd. Vervolgens takelt een logistieke eenheid van de Landmacht de wagons op zes vrachtwagens en worden ze naar Coevorden getransporteerd.

In Coevorden worden de wagons gerestaureerd in een grote loods op het Defensiecomplex. Studenten van verschillende opleidingen gaan na de zomer aan de slag met de restauratie van één van de wagons, de andere twee worden door een professioneel bedrijf gerestaureerd.

- advertentie -

Vorig jaar gebeurde dat ook al met twee andere wagons, die nu op het terrein van kamp Westerbork staan. Uit één daarvan klinken nu dagelijks de namen van de 107.000 Nederlandse Joden en ruim 200 Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar het Oosten. Slechts 5000 van hen keerden terug.

Boek: Getuigen van Westerbork

Op miraculeuze wijze onaangetaste etalagepoppen in een dameskledingzaak, midden tussen de smeulende puinhopen.
Vandaag wordt in Rotterdam het bombardement herdacht dat op 14 mei 1940
Vroeg in de oorlog: een Duitse soldaat op de boulevard van Scheveningen. Bron: www.atlantikwallmuseum.nl / Atlantikwall Museum Noordwijk.
Vanuit een thematisch oogpunt gezien lijkt de schrijfmarkt over de Tweede Wereldoorlog…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net