Definitieve bescherming voor Sint-Rictrudiskerk in Woesten

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de definitieve bescherming ondertekend van de Sint-Rictrudiskerk in Woesten, een deelgemeente van Vleteren.

De vijftiende-eeuwse parochiekerk (1447) werd tijdens de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest. Alleen de huidige westtoren bleef overeind staan. Begin jaren twintig werd de gotische kerk heropgebouwd overeenkomstig de oorspronkelijke plannen, als “kwalitatieve wederopbouwarchitectuur met historiserende aanpak” naar een ontwerp van architecten Vercoutere uit Izegem. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

Deze bescherming is er gekomen dankzij de uitzonderlijke architectuurhistorische waarde van deze parochiekerk. De imposante, stompe vijftiende-eeuwse westtoren is immers een typevoorbeeld van de kerkbouw van de kuststreek in die tijd, zijnde de regionale baksteengotiek.

Ook het omliggende kerkhof is in de bescherming opgenomen.

- advertentie -

Het meubiliair in de kerk dateert voor een groot deel uit de achttiende eeuw. Het behoud van dit meubilair is te danken aan de Mission Dhuicque, een commissie onder leiding van architect Eugène Dhuicque, die de stukken tijdens de Eerste Wereldoorlog demonteerde en in veiligheid bracht.

[caption id="attachment_14187" align="alignleft" width="265"]Afbeelding: Mario Bellini Architects

Bij museum het Louvre in Parijs

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: