Delen Berlijnse Muur staan op vuilnisbelt

Delen van de Berlijnse Muur blijken na de val van de muur in 1989 op een vuilstortplaats in Berlijn terecht te zijn gekomen. Een verslaggever van de Duitse omroep Deutsche Welle heeft dat ontdekt.

Berlijnse Muur

Berlijnse Muur

Het bedrijf dat de stortplaats beheert, Alba, werd na de val van de muur ingeschakeld om te helpen met afbreken. Delen van de Berlijnse Muur kwamen zo op de stort terecht. Ze worden daar al enkele decennia gebruikt als scheidingswand tussen verschillende soorten afval.

Het bedrijf blijkt aardig te kunnen verdienen aan de muurdelen. Sommige stukken worden voor duizenden euro’s verkocht. Aanvankelijk was men overigens van plan de stukken van de muur te recyclen. Nu is men blij dat dat niet is gebeurd. Volgens Gerhard Sälter van de Gedenkstätte Berliner Mauer gaat het om authentieke muurdelen. Een oneerbiedige plek vindt hij de vuilstort niet voor het icoon van de Koude Oorlog:

“Veel Duitsers vonden al lang voor 1989 dat dit de plek was waar de Muur thuishoorde.”

Meer over de Berlijnse Muur
Boek: Berlijnse muur – 13 augustus 1961 – 9 november 1989

- advertentie -
Molotov en Von Ribbentrop tekenen het verdrag op 23 augustus 1939
Op 23 augustus 1939 sloot nazi-Duitsland een geheim non-aanvalspact met aartsvijand de…
Foto gemaakt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1936 (IOC)
De Olympische Spelen van 1936 werden gehouden in Berlijn en zijn de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: