Dark
Light

Delen Britse WOII-bommenwerper boven water gehaald

Auteur:
1 minuut leestijd
Een Britse Vickers Wellington-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. (Defensie)
Een Britse Vickers Wellington-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. (Defensie)

Medewerkers van Defensie zijn momenteel bezig met een grote vliegtuigberging in het IJsselmeer. Ongeveer 17 kilometer ten zuidwesten van Lemmer ligt een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De berging van dit toestel is niet ongevaarlijk, aangezien er ook explosieven in of rond het toestel liggen.

Het wrak van het vliegtuig werd twee jaar geleden ontdekt. Op de betreffende locatie werd toen bodemonderzoek uitgevoerd, omdat een bedrijf er zand en grind wil winnen. Vermoedelijk gaat het om een Vickers Wellington-toestel. De afgelopen weken zijn er damwanden rond het wrak geplaatst. Deze constructie is ongeveer 30 bij 40 meter groot en bevindt zich 4,5 meter onder het normale wateroppervlak. De onderzoekers kunnen dankzij de constructie op deze locatie over de bodem lopen.

Deze week zijn er al delen van motor geborgen en twee machinegeweren met de kogels er nog in. Ook is een kromgebogen propeller gevonden. Het duurt naar verwachting nog twee weken voor het complete toestel is geborgen.

Vermoedelijke resten van het Royal Air Force-toestel dat neerstortte in het IJsselmeer. (Defensie)
Vermoedelijke resten van het Royal Air Force-toestel dat neerstortte in het IJsselmeer. (Defensie)

Menselijke resten

De bommenwerper stortte vermoedelijk in 1941 neer. Vanwege de aanwezigheid van bommen en andere munitie is de Explosieven Opsporingsdienst nauw betrokken bij de vliegtuigberging. Specialisten van de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht zoeken tussen de onderdelen naar menselijke resten. Uit een speurtocht door clandestiene wrakduikers weet het team dat er nog stoffelijke resten aan boord zijn, mogelijk van meerdere bemanningsleden.

De Britse luchtmacht brengt volgende week een laatste groet aan de bemanning van het geborgen toestel, door met een andere bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog over het gebied te vliegen.

Boek: De bommenwerpers. Band of Brothers in het luchtruim

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×