Dark
Light

Delen ‘Mein Kampf’ in het Duits herdrukt

Auteur:
2 minuten leestijd

De Britse uitgever Peter McGee wil delen van Hitlers Mein Kampf in Duitsland opnieuw publiceren. De uitgever heeft dat maandag bekendgemaakt.

Adolf Hitler in 1937
Het is de bedoeling dat er uittreksels van ongeveer vijftien pagina’s worden verspreid als bijlage bij Zeitungszeugen. In dit Duitse weekblad, dat in 2009 op initiatief van dezelfde Peter McGee werd opgericht, worden onder meer replica’s van historische kranten afgedrukt, waaronder nazi-kranten als Der Angriff en Völkischer Beobachten. McGee is van mening dat iedereen de gelegenheid moet hebben zelf een oordeel te vormen over de teksten.

De uitgever wil minimaal drie Mein Kampf-bijlagen uitgeven. Deze moeten voorzien worden van commentaar van historici. Het is de bedoeling dat het eerste deel eind januari al in de winkels ligt, in een oplage van 100.000 exemplaren. De Duitse deelstaat Beieren overweegt gerechtelijke stappen te nemen tegen de uitgever. De deelstaat is tot 2015, zeventig jaar na de dood van Adolf Hitler, eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf.

In Duitsland wordt al langer gesproken over de vraag of het volgens velen “onleesbare boek” van Adolf Hitler opnieuw moet worden uitgegeven. In het boek deed Hitler zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken. Een groot deel van het boek werd door zijn secretaris Rudolf Hess bewerkt.

In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden.

Wetenschappelijke editie

Begin 2010 liet een Duits instituut voor hedendaagse geschiedenis (Institut für Zeitgeschichte) weten het boek in 2015 opnieuw te willen uitgeven. Het instituut werkt aan een wetenschappelijke editie, met commentaar van historici. Het IFZ hoopt dat het boek dan ook op scholen gebruikt kan worden voor studie.

Verschillende Joodse leiders reageerden destijds positief op het plan. Velen vrezen dat neo-nazi’s met het boek aan de haal willen gaan zodra de auteursrechten verlopen en daarom zou het beter zijn om voor die tijd een degelijke wetenschappelijke editie uit te brengen.

Nederland

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. De toenmalige minister Ronald Plasterk liet toen weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het echter niet met hem eens, waardoor het boek in Nederland nog steeds verboden is. De domeinnaam www.meinkampf.nl is geregistreerd door het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken.

Boek: Mijn strijd – Adolf Hitler

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×