Delen middeleeuwse stadsmuur en toren gevonden in Gorinchem

In Gorinchem zijn restanten van een stadsmuur met bijbehorende toren ontdekt. Dit gebeurde tijdens de voorbereiding op de bouw van een nieuw horecapand.

Deel van de toren - Foto: Gemeente Gorinchem

Deel van de toren – Foto: Gemeente Gorinchem

Volgens RTV Rijnmond gaat het mogelijk om de Blauwe Toren van de oorspronkelijke laat-middeleeuwse vesting van Gorinchem. De restanten zijn gevonden op ruim twee meter diepte. In de restanten van de toren zijn schietgaten aangetroffen die gebruikt werden voor de verdediging van de stad.

De Blauwe Toren stond op de plek waar in in 1572 negentien katholieke priesters werden mishandeld door de watergeuzen. Hoewel godsdienstvrijheid was toegezegd, werden de priesters na de verovering in de toren gemarteld. Ze werden vervolgens overgebracht naar Den Briel. Sommige priesters belandden op een brandstapel, anderen werden opgehangen. Een deel van de relieken van de Martelaren van Gorkum bevindt zich in de Sint-Niklaaskerk aan de Boterstraat in Brussel. In 1675 werden de martelaren zalig verklaard.

Wat er precies met de archeologische vondst gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

- advertentie -

Lees ook: Samenvatting Tachtigjarige Oorlog
Overzicht van boeken over de Tachtigjarige Oorlog

De 'Kelmscott Chaucer' van William Morris
"If a chap can’t compose an epic poem while he’s weaving a…
De neanderthaler-tand
In de verzamelingen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: