Delfts getijdenboek, ca. 1470

Delfts getijdenboek, ca. 1470

Delfts getijdenboek, ca. 1470

Handschriften worden vaak speciaal persoonlijk gedecoreerd voor de opdrachtgever of ‘patroon’. Soms bestelt deze een bladvullende miniatuur met een afbeelding van zichzelf, devoot knielend voor zijn favoriete heilige.

Op de getoonde miniatuur knielt de opdrachtgever op de grond, terwijl de maagd Maria en haar kind verschijnen in het licht aan de hemel. Dit handschrift is vervaardigd in Delft omstreeks 1470. Opmerkelijk is dat de patroon, waarschijnlijk een leek, een in het Latijn gesteld getijdenboek bestelde. De meeste getijdenboeken voor leken zijn geschreven in het Middelnederlands.

Klik hier voor meer afbeeldingen uit het Delfts getijdenboek.

Lees ook: Getijdenboeken, middeleeuwse devotie ten top

- advertentie -

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Delfts getijdenboek, ca. 1470. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Ets door Dominique Vivant, baron de Denon, ca. 1790-1794 (Vieze Liedjes, Vantilt)
Deze maand verschijnt bij uitgeverij Vantilt een bijzonder boek vol vieze liedjes…
Samuel Willenberg tijdens een bezoek aan Treblinka in 2013 (cc - Adrian Grycuk)
In concentratiekamp Treblinka kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog 900.000 mensen om het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: