Demeter – godin van het graan en de landbouw

Moeder van de godin Persephone

In de Griekse mythologie is Demeter de godin van graan, landbouw en de gewassen, maar ook van burgerlijke orde en landleven. Ze is de dochter van Cronus en Rhea. Samen met haar geliefde Zeus (tevens haar broer) is ze één van de twaalf bewoners van de berg Olympus.

Demeter

Demeter

Een gelukkige jeugd heeft de godin niet. Omdat haar vader Cronus ooit gehoord heeft dat hij van de troon gestoten zal worden door een van zijn kinderen, eet hij al zijn kinderen met huid en haar op. Alleen Zeus ontsnapt dankzij zijn moeder aan dit lot. Hij zorgt er later voor dat zijn vader een braakmiddel opdrinkt. Cronus kotst vervolgens al zijn kinderen uit. Zo wordt Demeter feitelijk twee keer geboren. Een keer uit haar moeder Rhea en een keer uit de mond van haar vader.

De Grieken stelden Demeter haar vaak gelijk aan Rhea en zelfs aan Gaea (moeder aarde) vanwege haar grote invloed op de vruchtbaarheid van het land.

Hoewel Demeter behoort tot de twaalf Olympiërs bezoekt ze de berg van de goden niet vaak. Liever bevindt ze zich op het land. In veel mythologische verhalen komt Demeter dan ook niet voor. Wel was ze geliefd bij de andere goden. Zeus heeft een oogje op zijn zus en verwekt ook een dochter bij haar: Persephone, de godin van het dodenrijk. De zeegod Poseidon, eveneens een broer van de godin, verwekt bij haar Areion. Verder baarde zij nog de zonen Ploutos en Philomelus door Iasion.

- advertentie -

De godin Demeter is volgens de Griekse mythologie indirect ook verantwoordelijk voor het ontstaan van de seizoenen. Hoe dat zit lees je hier.

Het eiland Sicilië en de landstreek Attica werden als Demeters woonplaatsen gezien. Op Sicilië ging de godin vaak gekleed in een zwart gewaad. Ze werd ook wel aangeroepen als de goddelijke moeder.

Tempel voor Demeter in in Segesta, Sicilië (cc - Erik Ogan)Tempel voor Demeter in in Segesta, Sicilië (cc - Erik Ogan)

Tempel voor Demeter in in Segesta, Sicilië (cc – Erik Ogan)

Offers voor Demeter

Tijdens de lente werden vaak zwijnen of varkens aan haar geofferd. Enerzijds omdat deze dieren bekend staan als zeer vruchtbare dieren en anderzijds omdat ze vaak schade aan jonge gewassen toebrengen. Ook vruchten, honing en honingraten werden aan de godin geofferd.

De Olympus, de hoogste berg van Griekenland
De Olympus is met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland. In…
Minerva (Athena) als overwinnaar van de onwetendheid - Bartholomeus Spranger, 1591
Een van de belangrijkste godinnen uit de Griekse mythologie is Pallas Athena,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: