Dark
Light

Demonstratie tegen Gouden Koets op Museumplein

‘Hulde der Koloniën’ zou koloniaal verleden verheerlijken
Auteur:
1 minuut leestijd
Gouden koets op het Binnenhof - cc
Gouden koets op het Binnenhof - cc

Afgelopen zaterdag hebben op het Museumplein in Amsterdam enkele tientallen mensen geprotesteerd tegen het gebruik van de Gouden Koets. Volgens de demonstranten hoort de koets in een museum thuis. Ze storen zich met name aan de schildering ‘Hulde der Koloniën’ die op de zijkant van de koets te vinden is, omdat die het koloniale verleden van Nederland zou verheerlijken.

De Gouden Koets is momenteel in het nieuws omdat hij binnenkort gerestaureerd wordt en daarom enkele jaren niet gebruikt kan worden. Tijdens de aankomende Prinsjesdag nemen koning Willem-Alexander en koningin Máxima voorlopig voor het laatst plaats in de historische koets. In de tussentijd wordt op Prinsjesdag gebruikgemaakt van de Glazen Koets.

Het protest tegen de koets is niet nieuw. Drie jaar geleden pleitten twee Kamerleden (Harry van Bommel namens de SP en Mariko Peters namens GroenLinks) er nog voor om het paneel ‘Hulde der Koloniën’ van de koets af te halen. Op deze afbeelding zijn enkele halfnaakte zwarte mannen en vrouwen te zien die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis.

‘Superieure blanken’

De demonstratie van afgelopen zaterdag was georganiseerd door actiegroep De Grauwe Koets. Volgens de demonstranten beeldt de afbeelding uit dat blanken superieur zijn aan zwarten. Een van de demonstranten gaf aan het bizar te vinden dat er in 2015 nog steeds “rond geparadeerd wordt met deze vorm van propaganda uit de negentiende eeuw”.

Beladen geschenk

De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdamse burgerij aan koningin Wilhelmina geschonken naar aanleiding van haar inhuldiging als koningin. Het duurde overigens vrij lang voor Wilhelmina de koets als geschenk aanvaardde. Voor de inhuldiging had ze namelijk te kennen gegeven géén geschenken aan te zullen nemen. Na lang aarzelen aanvaardde ze de koets uiteindelijk toch.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×