Den Haag koopt deel gesplitst doek Jan Steen

Het complete veelbesproken doek van Jan Steen

Het doek Het huwelijk van Tobias en Sara van Jan Steen blijft in zijn geheel in museum Bredius in Den Haag hangen. De gemeente Den Haag heeft een schikking bereikt met de erfgenaam van kunsthandelaar Jacques Goudstikker.

Over het schilderij van Jan Steen is veel te doen geweest. Het doek van Jan Steen (ca. 1625–1679) werd vermoedelijk in de negentiende eeuw in twee delen gesneden. Het linkerdeel was de laatste decennia eigendom van Goudstikker-erfgename Marei von Saher en het rechterdeelwas in handen van de gemeente Den Haag. Dit deel, De aartsengel Rafaël, verwierf de gemeente uit de nalatenschap van de Haagse kunstverzamelaar Abraham Bredius. Deze verzamelaar had in zijn testament echter vastgelegd dat het doek altijd in museum Bredius in Den Haag te zien moet zijn.

- advertentie -

De twee delen van het doek werden in 1996 door restaurateurs van het Gemeentemuseum in Den Haag weer aan elkaar gezet. Sinds die tijd is het volledige werk te zien in Museum Bredius in Den Haag. Beide partijen wilden het doek echter niet blijvend delen.

Aanvankelijk was de gemeente Den Haag van plan om haar deel te verkopen aan Goudstikker-erfgename Marei von Saher. De rechter stak daar vorig jaar vanwege bepalingen in het testament van Abraham Bredius echter een stokje voor.

Nu is dan uiteindelijk toch een oplossing gevonden. Het volledige werk blijft in Museum Bredius in Den Haag hangen. In ruil voor haar deel ontvangt Marei von Saher een bedrag van een miljoen euro. Van het miljoen betaalt De Mondriaan Stichting vier ton, de Rembrandt Stichting twee ton en de gemeente Den Haag 92.000 euro. Eerder vroeg Von Saher 1,8 miljoen euro voor haar deel.

De gestolen tekeningUit een hotel in Los Angeles is…
De gestolen tekeningDe politie in Californië heeft de tekening…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: