Den Haag wil burgemeesters terug

Detail van het magistraatsportret uit 1618

Een wandvullende magistraatsportret uit 1618 wordt vanaf eind deze maand in het Haags Historisch Museum gerestaureerd. De restauratie is live te volgen voor het publiek.

Jozias van Aartsen, de huidige burgemeester van Den Haag, geeft op dinsdag 27 september het startsein voor de restauratie van het magistraatsportret uit 1618. Het schilderij, getiteld De magistraat ontvangt officieren van de schutterij op de Sint Sebastiaansdoelen, is gemaakt door Jan Antonisz. van Ravesteyn (ca. 1572-1657)en maakt deel uit van een serie van zes grote groepsportretten van Haagse stadsbestuurders uit de zeventiende en achttiende eeuw.

- advertentie -

Mede dankzij een bijdrage van de gemeente Den Haag is het Haags Historisch in staat het werk uit 1618 te laten restaureren. Het museum wil met de restauratie ook laten zien dat restauratie van de overige werken uit de serie noodzakelijk is. Het Haags Historisch Museum:

De werken die het museum wil restaureren, zijn om meerdere redenen bijzonder. Niet alleen gaat het om doeken van een uitzonderlijk formaat, tot wel 3 x 5 meter, maar belangrijker nog is dat het om een voor Nederland unieke reeks portretten gaat. Schuttersstukken zijn natuurlijk door heel Nederland bekend. Van magistraatsportretten bestaan er slechts enkele. Dat Den Haag over zes van zulke doeken beschikt, mag dus gerust uniek genoemd worden.Nadat de werken gerestaureerd zijn wil het museum ze tonen op hun hun oorspronkelijke plaats in het Oude Raadhuis in Den Haag en in het Haags Historisch Museum.

De restauratie van het magistraatsportret uit 1618 is vanaf september tot en met december voor bezoekers te volgen in het museum in Den Haag.

Just what is it that makes today's homes so…
Landschap bij de rivier Senhor de Engenho, Brazilië, 1670-1680…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: