DENK: “Dekoloniseer Nederlandse straatnamen”

De politieke partij DENK wil dat de straatnamen in Nederland op de schop gaan. Straatnamen die verwijzen naar het koloniaal verleden moeten een andere naam krijgen, net als bijvoorbeeld de Coentunnel en Piet Heintunnel. Dit is te lezen in een plan dat de partij vrijdag heeft gepresenteerd.

DENK wil overigens niet alleen dat straatnamen ‘gedekoloniseerd’ worden, ook musea moeten volgens de partij veranderen. Vermoedelijk krijgt het Mauritshuis in Den Haag bijvoorbeeld een andere naam als het aan de partij ligt, aangezien de naamgever van dat museum betrokken was bij de slavernij in Nederlands-Brazilië. DENK motiveert het plan als volgt:

“Zonder voldoende aandacht voor ons slavernijverleden zal er te weinig aandacht zijn voor de historisch gevormde (cultureel) achtergestelde positie van vele mensen in ons land. DENK zet daarom in op de vergroting van de aandacht voor het slavernijverleden in het onderwijs, alsmede op het dekoloniseren van onze straatnamen en musea, want te weinig mensen weten bijvoorbeeld dat de Coentunnel is vernoemd naar een racistische en brute kolonisator, die we in de huidige tijd zouden bestempelen als een oorlogsmisdadiger.”

Partijlid Farid Azarkan was donderdag te gast bij PAUW om het plan toe te lichten. Een fragment:

- advertentie -

Lees ook: Slavernij-achtergrond Mauritshuis is zorgvuldig gewist
…en: Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) – Stichter van Batavia
Artikelen over het slavernijverleden

Nacht van de Geschiedenis
De Maand van de Geschiedenis wordt net als voorgaande jaren ook dit…
1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van Els Kloek
Lezers van Historisch Nieuwsblad hebben het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: