‘Der naturen bloeme’ van dichter Jacob van Maerlant

Verdieping van Nederland

ca.1350, Koninklijke Bibliotheek
Te zien tot en met oktober 2013

Detail uit het werk van Van Maerlant

Jacob van Maerlant (1230/1235-ca.1291) geldt als de belangrijkste Middelnederlandse dichter. Zijn encyclopedie van de natuur, Der naturen bloeme, is een vrije bewerking van De natura rerum van de filosoof Thomas van Cantimpré (ca.1200-ca.1272).

In dertien boeken behandelt Maerlant de mens, de levende natuur, en ‘dode’ natuur als edelstenen en metalen. Het handschrift is rond 1350 geschreven in Utrecht of Vlaanderen. Het bevat zo’n 460 miniaturen, onder andere van ‘homines monstruosi’, vreemde mensenrassen die in verre streken zouden leven. Zo zijn er afbeeldingen van mensen die schaduw krijgen van hun eigen voet, een echte parasolvoet dus.

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie -

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: ‘Der naturen bloeme’ van dichter Jacob van Maerlant. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Afb: Koninklijke Bibliotheek Verdieping van Nederland 1440-1460 - Koninklijke…
marshallplan-affiche560
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog stond West-Europa er slecht voor.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: