Derde archeologische vondsten blijft in de grond

Derde archeologische vondsten blijft in de grond – Afb: RAAP

Een derde van de “behoudenswaardige archeologische vindplaatsen” in Nederland wordt niet opgegraven, maar in de bodem behouden. Dat concludeert archeologisch adviesbureau RAAP.

In het najaar van 2007 werd de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) aangenomen. Hierin werd onder meer vastgesteld dat archeologisch erfgoed bij voorkeur in de bodem behouden blijft omdat de resten daar het beste zouden worden bewaard.


In 2011 werd de nieuwe wet geëvalueerd en concludeerde toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra dat te onduidelijk was in hoeverre de nieuwe richtlijn werd opgevolgd.

- advertentie -

In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) startte RAAP daarop een onderzoek. Het adviesbureau concludeert nu dat een derde van de behoudenswaardige archeologische vindplaatsen niet wordt opgegraven, maar daadwerkelijk in de bodem blijft. Of dit genoeg is, daar doet RAAP geen uitspraak over. Volgens de onderzoekers is het aan het archeologisch veld en bestuurders om zich daarover uit te spreken en een koers voor de komende jaren uit te zetten.

Voor het onderzoek zijn ruim zesduizend onderzoeksrapporten uit de periode van september 2007 tot 1 mei 2011 geanalyseerd. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het rapport Archeologie voor de Toekomst. Een kwantitatieve analyse van het behoud van archeologische waarden (2007-2011).

Gerelateerde boeken:

kampen-1652-blaeu
De Kamper kogge op zee - Foto: ArcheoProjecten Een…
De afstammelingen van Willem van Oranje Met een troonswisseling…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: