Dark
Light

‘Derrick’ was lid van de Waffen-SS

Auteur:
1 minuut leestijd
Derrick (Horst Tappert) - Still YouTube
Derrick (Horst Tappert) - Still YouTube

De Duitse acteur Horst Tappert – vooral bekend vanwege zijn rol in de politieserie ‘Derrick’ – blijkt vanaf 1943 lid te zijn geweest van de beruchte Waffen-SS. Een Duitse socioloog heeft dat ontdekt.

Horst Tappert als Derrick – Still YouTube
De socioloog, Jörg Becker, stuitte op Horst Tappert toen hij voor een boek onderzoek deed naar communicatiewetenschapper Elisabeth Noelle-Neumann. Tappert maakte na de oorlog enige tijd onderdeel uit van een theatergroep die door deze Noelle-Neumann was opgericht.

Becker ontdekte dat Horst Tappert vanaf 1943 lid was van de SS-Division Totenkopf, een elite-eenheid die destijds in Rusland opereerde. Tappert zou binnen deze eenheid grenadier zijn geweest.

De acteur heeft hier zelf in het openbaar nooit over gesproken. In zijn memoires schreef hij alleen dat hij als hospik diende bij de Wehrmacht en dat hij tegen het eind van de oorlog krijgsgevangen was gemaakt.

Nederlandse reclame waarin Derrick figureert:

https://youtu.be/Et1k40W__7M

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×