Deur concentratiekamp Buchenwald gerestaureerd

De beruchte deur van concentratiekamp Buchenwald is gerestaureerd. Deze week werd de deur, met daarop de cynische leus Jedes das Seine (Ieder het zijne), teruggeplaatst.

Deur zoals die er de afgelopen jaren uitzag

Deur zoals die er de afgelopen jaren uitzag


Bij de toegangspoort van het kamp was de afgelopen tijd een replica te zien. De gerestaureerde deur heeft zijn oorspronkelijke kleuren terug: wit, met de leus in het rood. De kosten van de restauratie bedroegen ongeveer 25.000 euro.

Concentratiekamp Buchenwald werd in 1937 in opdracht van SS-leider Heinrich Himmler opgericht. Het kamp, dat berekend was op zo’n 8000 gevangenen, was in eerste instantie bedoeld voor politieke gevangenen en criminelen. Bij het kamp zaten ook een aantal Nederlandse politici – waaronder Willem Drees, Pieter Geyl en Hendrik Willem Tilanus – gevangen.

Tot het eind van de oorlog zaten er bijna 240.000 gevangenen in het Buchenwald. Daarvan kwamen er 56.545 om het leven, waaronder 11.000 Joden. Het kamp werd op 11 april 1945 bevrijd door de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger.

- advertentie -

Openingsfoto: Buchenwald.de

(Bundesarchiv)
Economische collaboratie? Talloze romans en films zijn verschenen over de Tweede Wereldoorlog.…
Jean-Luc Dehaene - ccDe Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: