Dichter en schrijver Rutger Kopland (77) overleden

Rutger Kopland

De Nederlandse dichter en schrijver Rutger Kopland is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat is onder meer bekendgemaakt door een redacteur van zijn uitgeverij, Van Oorschot.

Rutger Kopland, synoniem van Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker, werd in 1934 geboren in het Overijsselse stadje Goor. Na een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen ging Kopland aan de slag als psychiater.

Vanaf 1981 was de psychiater hoogleraar

- advertentie -biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zich toen onder meer bezig met de betekenis van slaap en de biologische klok voor het emotionele leven van zowel gezonde als psychisch gestoorde mensen. Als hoogleraar schreef hij verschillende kritische essays over de medische stand en de psychiatrie.

Als dichter publiceerde Kopland in totaal veertien bundels. Zijn debuutbundel, Onder het vee, kwam uit in 1966. zijn laatste bundel verscheen in het najaar van 2008: Toen ik dit zag. Twee jaar geleden verscheen er ook nog een nieuwe druk van zijn Verzamelde gedichten.

Bloemlezingen uit het werk van Kopland verschenen onder meer in Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israel, Italië, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten.

In 1988 ontving Kopland de P.C.-Hooft-prijs voor zijn poëzie.

Documentaire over de dichter Rutger Kopland

drents-archief-plafond-gr
Het plafond van Fabri - Foto: Drents ArchiefIn het…
Jon Lord tijdens een optreden in 2007 - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: