Dichter Gerrit Kouwenaar (91) overleden

Gerrit Kouwenaar (cc - Anefo - NA)

Gerrit Kouwenaar (cc – Anefo – NA)

De bekende Nederlandse dichter Gerrit Kouwenaar is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. De uitgever van de schrijver, Querido, heeft dat bekendgemaakt.


Gerrit Kouwenaar debuteerde als dichter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Werken van zijn hand verschenen onder meer in het illegale blad Parade der Profeten. Deze activiteiten kwamen hem op zes maanden gevangenisstraf te staan. Na zijn vrijlating besloot Kouwenaar onder te duiken.

Later maakte Kouwenaar onderdeel uit van de Vijftigers, de experimentele groep dichters die de Nederlandse vleugel van de Cobragroep vormde. Ook was hij redacteur van het literaire blad Podium en schreef hij freelance voor Vrij Nederland.

De geboren Amsterdammer won in zijn loopbaan een groot aantal prijzen waaronder de Martinus Nijhoff Prijs(1967), P.C. Hooft-prijs (1970) en de Prijs der Nederlandse Letteren (1989). Ook ontving hij twee keer de poëzieprijs van de gemeente Amsterdam.

- advertentie -

Kouwenaar maakte ook vertalingen van toneelstukken van onder anderen Brecht, Weiss, Sartre en Pinter. Zijn uitgever herdenkt hem als een

… dierbare schrijver, een fenomenale dichter, die decennialang aan de uitgeverij verbonden was

Reinhard Heydrich
Heydrich, het gezicht van het kwaad – Mario…
Duitse troepen tijdens de Slag om Arnhem
Operatie Market Garden was voor Nederland een van de belangrijkste veldslagen uit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: