Dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heaney overleden

Seamus Heaney in 2009

Seamus Heaney in 2009

De Noord-Ierse dichter en toneelschrijver Seamus Heaney is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden.


Heaney won in 1995 de Nobelprijs voor de Literatuur. In literaire kringen wordt hij gezien als de beste Ierse dichters sinds William Butler Yeats (1865-1939), Nobelprijswinnaar van het jaar 1923. Heaney kan als de opvolger van Yeats worden beschouwd, zeker aangezien hij geboren werd in het jaar van diens overlijden.

De Ierse dichter werd geboren in County Derry en kreeg het op jonge leeftijd al zwaar voor de kiezer. Doordat zijn beide ouders overleden groeide hij op bij zijn oom en tante.

Poëzieworkshop

In 1963 werd hij leraar Engels op een school in Belfast. Hier volgde hij een poëzieworkshop. Dit werd het begin van een bijzondere schrijverscarrière. Aanvankelijk publiceerde hij onder het pseudoniem Incertus in verschillende universiteitstijdschriften.

- advertentie -

In 1966 verscheen zijn eerste werk: Death of a Naturalist. Hiermee won hij gelijk verschillende prijzen. Andere bekende werken van de Ier zijn bijvoorbeeld de bundel The Spirit Level (1996) en zijn vertaling van Beowulf (1999). Heaney schreef ook twee toneelstukken.

Werken van Seamus Heaney:

Mao's Mussen - Dirk-Jan HoekGraphic novel van Dirk-Jan…
Het eerste logo van PSVVoetbalclub PSV bestaat zaterdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: