Dienstweigeraar Kees Vellekoop (61) overleden

Krantenbericht over de vrijlating van Kees Vellekoop - Delpher.nl

Krantenbericht over de vrijlating van Kees Vellekoop – Delpher.nl

De Nederlandse activist Kees Vellekoop is deze week op 61-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Vellekoop haalde in de jaren zeventig het nieuws omdat hij uit principe weigerde zijn dienstplicht te vervullen.

Vanwege zijn dienstweigering werd Vellekoop in december 1974 tot eenentwintig maanden gevangenisstraf veroordeeld. Amnesty International bekommerde zich om de dienstweigeraar die onder meer werd geadviseerd door vertegenwoordigers van Jan ter Laak van IKV Pax Christi.

In 1975 werd Vellekoop al vrijgelaten uit de Scheveningse gevangenis. Hij had toen vier maanden van zijn straf uitgezeten.

De zaak Vellekoop zorgde er mede voor dat het kabinet Den Uyl de wet gewetensbezwaren militaire dienst verruimde. Kees Vellekoop was een van oprichters van de Vereniging Dienstweigeraars.

- advertentie -

Van 1982 tot 1991 was hij gemeenteraadslid in Gouda voor de PSP en later GroenLinks.

Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van ‘Mickey Mouse’
Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van 'Mickey Mouse'Mickey…
De trein op station Lelystad - Foto: Twitter

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: