Dieven stelen dwangarbeider-monument

Onbekenden hebben het monument ‘De Dwangarbeider’ in Apeldoorn gestolen. Het is al de derde keer dat het herdenkingsbeeldje is ontvreemd, meldt Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40 – ’45.

Beeldje 'De dwangarbeider' van Tirza Verrips, dat is geplaatst aan een zuil van het Apeldoornse stadhuis.

Beeldje ‘De dwangarbeider’ van Tirza Verrips, dat is geplaatst aan een zuil van het Apeldoornse stadhuis.

Het beeld werd tien jaar geleden onthuld, ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog na een razzia vanuit Apeldoorn werden afgevoerd naar het werkkamp Rees. Jaarlijks wordt een herdenking bij het beeld gehouden.


Vrijdagochtend ontdekten leerlingen van een basisschool dat het beeld was ontvreemd, toen ze bloemstukken verwijderden die er tijdens een eerdere herdenking waren neergelegd.

20 euro

Vermoed wordt dat dieven het beeld mee hebben genomen omdat het brons bevat. Groot is de opbrengst echter niet. Het hol gegoten beeldje beeld is slechts dertig centimeter hoog en weegt slechts vier kilo. Daarmee is de waarde in geld zo’n twintig euro.

- advertentie -

Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40 – ’45 is onthutst over de diefstal:

“Het is niet te geloven dat men een herdenkingsmonument vernielt en een gedeelte wegneemt. Door het wegnemen van het mannetje hebben ze de ziel van het monument weggehaald. De waarde van het beeldje is echter voor de oud dwangarbeiders en hun nabestaanden onbetaalbaar.”

In 2008 en 2011 werd het beeld ook al eens gestolen, waarna steeds een replica werd gemaakt.

De stichting, die aangifte gaat doen bij de politie, stelt een beloning van 150 euro ter beschikking aan degene die het beeldje terugbezorgd. Wie meer weet over de diefstal kan contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Diana Teunissen, directeur Digitale Infrastructuur & Advies (Nationaal Archief) en voorzitter Joan Leemhuis-Stout (Nationaal Comité 4 en 5 mei) tijdens de overdracht van het archief van het Nationaal Comité aan het Nationaal Archief (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei/ Chris van Houts)
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zijn archief maandag overgedragen…
Anne Frank
Presentatrice Astrid Joosten maakt een documentaire over Anne Frank. De docu, getiteld…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: