Dieven stelen meteoriet van Ellemeet uit 1925

Meteoriet van Ellemeet (Sonnenborgh)

Meteoriet van Ellemeet (Sonnenborgh)

De Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh is bezocht door inbrekers. De dieven namen in de nacht van maandag onder meer een bijzondere meteoriet uit 1925 mee.


Het gaat om de meteoriet van Ellemeet. Deze steen, die volgens sterrenkundigen 4,6 miljard jaar oud is, kwam in 1925 terecht bij het Zeeuwse plaatsje Ellemeet. Hij is mogelijk afkomstig van de enorme meteoriet Vesta.

De meteoriet van Ellemeet heeft een doorsnede van zo’n 5 centimeter en is volgens Sonnenborgh belangrijk. De medewerkers van de sterrenwacht beschouwen het steentje als nationaal erfgoed. Of de dieven er wat aan hebben valt te betwijfelen. Volgens museumdirecteur Bas Nugteren is de meteoriet waarschijnlijk niet te verkopen.

Meteorieten zijn in Nederland redelijk zeldzaam. De meteoriet van Ellemeet wordt vaak tentoongesteld in het museum. Toen de dieven arriveerden lag hij echter in de brandkast en die werd meegenomen door de inbrekers.

- advertentie -
Buste van keizer Augustus
Buste van keizer AugustusHet is dinsdag precies tweeduizend…
Mijnwerker (DSM - DeMijnen.nl)
Mijnwerker (DSM - DeMijnen.nl)De pensioenen van bijna 28.000…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: