Digitalisering erfgoed verloopt ‘slordig en chaotisch’

Digitalisering

In Nederland worden op grote schaal historische boeken, tijdschriften en archieven gedigitaliseerd. De wijze waarop dat gebeurt is echter ondermaats. Dat beweert althans NRC na een rondgang langs verschillende erfgoedinstellingen en wetenschappers.

Volgens de krant wordt er veelal “slordig en chaotisch” gedigitaliseerd en zijn gedigitaliseerde stukken vaak nauwelijks te gebruiken als wetenschappelijke bron. De directeur van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), hetnationale kenniscentrum voor ICT in het cultureel erfgoed, zegt in de krant dat veel gedigitaliseerde bestanden “moeilijk vindbaar en nauwelijks doorzoekbaar” zijn.

- advertentie -

Als voorbeeld haalt NRC onder meer de digitale collectie Het Geheugen van Nederland aan. Op de website geheugenvannederland.nl zijn, in zesenzeventig collecties, de hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis en cultuur digitaal bijeengebracht. Veel instellingen die hebben bijgedragen aan het project zouden hun eigen werk echter niet terug kunnen vinden en daarnaast kunnen ‘gewone bezoekers’ document niet doorzoeken. Het digitaliserigsproject, dat zeven miljoen euro subsidie ontving, wordt daarom gekscherend ook wel eens het Geheugenverlies van Nederland genoemd.

Het probleem zou onder meer liggen aan een gebrekkige samenwerking tussen de verschillende instellingen die zich bezighouden met digitalisering.

Foekje Dillema - Foto: CC/Max DohleDe Friese hardloopster Foekje…
Open MonumentendagDe vijfentwintigste Open Monumentendag heeft dit weekend een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: