‘Dit is geen schilderij van Rembrandt’

Foto: Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân

Om de zoveel tijd duiken er berichten op over ‘nieuwe werken van Rembrandt’. Deze week gebeurde dat opnieuw. Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân liet begin deze week weten mogelijk een onbekend werk van Rembrandt te hebben ontdekt.

De stichting organiseerde een tentoonstelling over Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt. Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat zij in Leeuwarden werd geboren.

Naar aanleiding van de tentoonstelling meldde zich een anonieme kunstverzamelaar met een tot nu toe onbekend portret van Saskia van Uylenburgh. Althans, het lijkt er zeer op dat de geportretteerde vrouw Saskia is. De verzamelaar vertelde dat hij het kunstwerk enkele jaren geleden voor een redelijke prijs in Zweden

- advertentie -had gekocht en sprak van “de vondst van zijn leven”.

Het werk werd uitvoerig onderzocht, onder meer door Martin Bijl, voormalig hoofd restauratie van het Rijksmuseum. Deze Bijl stelde vast dat het vanwege onder meer de kleurschema’s en opbouw absoluut om een “rembrandttiek” schilderij ging.

Actualiteitenrubriek EenVandaag besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak en bezocht ook Martin Bijl. Volgens hem en Ernst van de Wetering, hoofd van het Rembrandt Research Project (RRP), gaat het niet om een werk van de meester zelf. Kleine details zouden erop wijzen dat het niet Rembrandt zelf was die het portret vervaardigde. Wel lijkt het er volgens de deskundigen sterk op dat het portret afkomstig is uit de directe omgeving van de meester. Mogelijk is het portret gemaakt door Govert Flinck, een van de beroemdste leerlingen van Rembrandt.

sitestat

Fresco voor en na de 'restauratie'Ze bedoelde het goed…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: