DNA-wetenschapper James Watson verkoopt Nobelprijs-medaille

James Watson

James Watson

De Amerikaanse wetenschapper James Watson ontving in 1962, samen met zijn collega’s Maurice Wilkins en Francis Crick, de Nobelprijs omdat hij de structuur van de DNA-molecule had ontdekt. De medaille die Watson bij de prijs ontving, is deze week geveild voor een bedrag van 3,8 miljoen euro.


Het was voor het eerst dat er een Nobelprijs-medaille van een nog levend winnaar werd geveild. Veilinghuis Christie’s verwachtte dat de medaille tussen de 2,5 miljoen en 3,5 miljoen dollar op zou brengen. Uiteindelijk legde een onbekende koper er echter 4,7 miljoen dollar (3,8 miljoen dollar) voor neer.

James Watson is niet geheel onomstreden. In 2007 gaf hij in een interview bijvoorbeeld aan somber te zijn over de toekomst van Afrika omdat het westerse sociale beleid gebaseerd was “op het feit dat hun intelligentie hetzelfde is als de onze”. Hij voegde er aan toe dat hij als werkgever ervaren had dat dat niet het geval was. De raciale opmerkingen zorgden ervoor dat Watson op non-actief werd gesteld als directeur van een groot laboratorium. Ook werd hij uit verschillende bestuursraden gezet.

Afgelopen maand bood de Nobelprijswinnaar (nogmaals) zijn excuses aan voor zijn uitlatingen. Hij gaf toen ook aan zijn medaille te willen verkopen, in de hoop weer in de gratie te komen. Watson heeft beloofd een deel van de opbrengst aan wetenschappelijke instellingen te schenken.

- advertentie -
Een van de te veilen kaarten Utrecht; Lodovico Guicciardini - Trajectum - 1582
- advertorial - Bij Catawiki kunt u elke week meebieden op een…
De mummie werd onder meer met een CT-scan onderzocht (MMC / Jan van Esch)
In een ziekenhuis in Amersfoort is onlangs een bijna duizend jaar oude…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: