Dochter (77) bezoekt na 70 jaar graf van vader

Russisch Ereveld bij Leusden – Foto: Gijs Dragt

Zeventig jaar nadat haar vader naar het front vertrok, bezoekt Lidia Jakovleva op 3 mei eindelijk zijn graf. De Russische vrouw (77) hoorde pas onlangs dat haar vader in Leusden begraven ligt.

Lidia is één van negen nabestaanden van Sovjetsoldaten die worden herenigd met hun lang vermist gewaande familielid. Zij bezoeken voor het eerst het Russisch Ereveld in Leusden. Lidia’s vader, Dmitri Kolynin, werd daar met 864 andere oorlogsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog herbegraven, maar hun familieswerden daar nooit van op de hoogte gebracht.

- advertentie -

Pas in 2000 slaagde de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding erin families van in Leusden begraven Sovjetsoldaten te informeren over hun lot. Sindsdien zijn enkele tientallen kinderen naar het graf van hun vader op het ereveld gereisd. De reis wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Russisch Ereveld, die graven ter adoptie uitgaf en sponsors zocht.

Reiding publiceerde afgelopen maand een boek over zijn zoektocht, Kind van het Ereveld. Het boek was binnen twee weken toe aan een tweede druk. Tijdens het grafbezoek worden beelden gemaakt voor een documentaire, die op 4 mei vanaf 17.05 uur door de NCRV op Nederland 2 wordt uitgezonden. Het programma Schepper & Co volgt nabestaanden van Sovjetsoldaten voor en tijdens hun bezoek aan Leusden. Een cameraploeg maakte eerder beelden van Lidia in haar woonplaats Veliki Novgorod.

Remco Reiding te gast bij Pauw & Witteman:

Vorden herdenkt ook Duitse militairenIn het Gelderse dorp Vorden…
Annes AmsterdamDe Anne Frank Stichting heeft dinsdag een nieuwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: