Documentaire: Cave Of Forgotten Dreams

De grot van de vergeten dromen

De Franse speleoloog Jean-Marie Chauvet ontdekte in 1994 in een grot bij Vallon-Pont d’Arc (Ardèche) een verborgen kamer waarvan de wanden bedekt zijn met prehistorische dierentekeningen. De grot is inmiddels wereldberoemd maar was nooit toegankelijk voor het publiek.

Herzog en zijn team in de Chauvet-grot – Afb: Imagine FilmFilmmaker en antropoloog Werner Herzog kreeg enige tijd geleden, bij hoge uitzondering, toestemming om met een kleine ploeg enkele dagen in de grot te filmen. Dit resulteerde in de 3D-film Cave of Forgotten Dreams. De zogenaamde Grotte Chauvet werd vernoemd naar Jean-Marie Chauvet. Samen met twee andere speleologen, Éliette Brunel en Christian Hillaire, betrad hij als eerste mens na duizenden jaren op 18 december 1994 deze bijzondere plek. De tekeningen in de grot werden gemaakt door de zogenaamde cro-magnonmens, de prehistorische mens uit het Laat Paleolithicum, de oude steentijd. Tot nu toe zijn er zo´n driehonderd met rood of zwart geschilderde dierafbeeldingen gevonden. Afbeeldingen van onder meer leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden, beren en bizons. Daarnaast zijn er veel abstracte tekens en afdrukken van handen in de grot te vinden. De afbeeldingen zijn naar schatting negen- tot 32.000 jaar oud.
Ook interessant: De grot van Lascaux (fotoserie)
Documentaire op DVD: Cave Of Forgotten Dreams

Meer historische video’s

Grotschildering bij LascauxIn het dal van de Vézère bij…
Apollo Kitharoidos; Apollo met kithara. (wiki)
De oude Grieken hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: