Documentaire: Italiaanse ijszusters in Eindhoven

Nu de zomer echt lijkt te zijn begonnen heeft Holland Doc de documentaire ‘IJszusters’ online gezet. Deze documentaire draait om de zussen Lucchesi uit Eindhoven. Zij behoren tot een tweede generatie Italiaanse ijsmakers.

In de documentaire vertellen de zussen over hun eigen familiegeschiedenis. Hun vader, Iacopo Lucchesi kwam in 1929 vanuit Toscane naar Nederland om te werken.


In 1934 begon hij de ijsfabriek Firenze in Eindhoven. Het ijs werd aanvankelijk verkocht via ijskarretjes, maar in 1949 opende de eerste ijssalon de deuren. Inmiddels is het bedrijf in Eindhoven niet meer weg te denken en zijn ook elders salons van de ijsmakersfamilie te vinden.

- advertentie -

In de documentaire vertellen de drie dochters van Lucchesi, Rita, Alina en Marina, met humor, emotie en Italiaanse vrolijkheid over de familiegeschiedenis van vier generaties Toscaanse Brabanders.

1001 Italianen

De documentaire is onderdeel van het project 1001 Italianen. Hiervoor worden Italianen geportretteerd die vanaf de jaren veertig als eerste arbeidsmigranten naar Nederland kwamen. Met het project wordt herdacht dat het zestig jaar geleden is dat Nederland en Italië gingen samenwerken op het gebied van arbeidsmigratie. De meeste Italianen die naar Nederland trokken gingen werken in de mijnen in Limburg of bij Hoogovens.

De documentaire is tot en met zondag 14 juli te bekijken op de website van Holland Doc 24

~ Lilian Ahlers

Trailer van de documentaire

The Wipers Times - Afb: BBCDe zeventigjarige Engelse acteur
Een van de weinige foto's waarop Roosevelt in een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: