Documentaire Michiel van Erp over NHM

Postmoderne hutspot – Foto: CC

Dinsdag 24 januari is bij Het uur van de wolf een documentaire te zien van Michiel van Erp over de ontwikkelingen rond het Nationaal Historisch Museum (NHM). Titel van de documentaire luidt: Postmoderne Hutspot.

Regisseur en documentairemaker Michiel van Erp maakte in de zomer van 2009 bekend een documentaire te gaan maken over het toen al veelbesproken museum. Het was de bedoeling dat de docu uitgezonden zou worden als het museum de deuren zou openen. Zover kwam het echter nooit. Sterker: per 1 januari 2012 is de gehele organisatie van het NHM ontmanteld.- advertentie -

NHM

Toen Van Erp aan de documentaire begon was het NHM al volop in het nieuws. Er werd volop gediscussieerd over de locatie van het museum en de invulling ervan. Het nieuwe kabinet besloot uiteindelijk dat het museum geen pand zou krijgen en enige tijd later werd ook de subsidie voor digitale activiteiten stopgezet.

Postmoderne Hutspot

De titel van de documentaire van Van Erp luidt Postmoderne Hutspot. Medio 2009 noemde toenmalig SP-voorman Jan Marijnissen het museum zo uit onvrede over de koers van de twee NHM-directeuren: Valentijn Byvanck en Erik Schilp. Het idee voor een NHM was in 2006 ontstaan na een ingezonden brief van Marijnissen en Maxime Verhagen (CDA). Een nieuw Huis van de Geschiedenis ging als het aan de politici lag onze ‘gemeenschappelijke identiteit’ uitleggen. Het museum zou daarnaast de verbondenheid moeten bevorderen tussen de aanwezige culturen in Nederland.

Halverwege 2009 was Marijnissen echter van mening dat de directeuren van het museum er een potje van maakten en met het museum aan de haal gingen alsof het “hun eigen speeltje” was. De geestelijk vader van het museum was onder meer boos over het feit dat de directie het oorspronkelijke idee van een historische tijdlijn overboord had gezet.

De afgelopen drie jaar volgde documentairemaker Michiel van Erp de verschillende ontwikkelingen rond de totstandkoming van het Nationaal Historisch Museum met zijn camera. De hieruit voortgekomen documentaire Postmoderne Hutspot is dinsdag 24 januari te zien bij Het uur van de wolf. (Nederland 2, 23:00-00:40 uur)

Lees ook: Nationaal Historisch Museum is geschiedenis

Piet Römer - Still OpiumDe Nederlandse acteur Piet Römer…
Nationaal Historisch MuseumDinsdagavond laat werd bij Het Uur van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: