Documentaire uit 1913 week gratis te bekijken

Still uit de film – Foto: Ximon

Op de filmsite www.ximon.nl is deze week gratis een bijzondere documentaire uit 1913 te bekijken. De film werd gemaakt naar aanleiding van het honderdjarige jubileum van het herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid.

De basis voor het huidige Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd in 1813. De Prins van Oranje keerde toen terug naar Nederland. In 1815 werd hij vervolgens ingehuldigd als koning Willem I en ontstond de constitutionele monarchie.In 1913, honderd jaar nadat Willem I per schip in Nederland terugkeerde, werd er een documentaire gemaakt. In de film, getiteld Nederland en Oranje, wordt de vaderlandse geschiedenis aan de hand van een aantal belangrijke gebeurtenissen verteld. Aan bod komen onder andere de Tachtigjarige Oorlog, de moord op Willem van Oranje, het turfschip van Breda en de vlucht van Hugo de Groot in de boekenkist. Ook worden enkele beroemde schilders en staatslieden voorgesteld.

- advertentie -

Op de eerder deze maand gelanceerde filmsite ximon.nl is de historische stille film deze hele week gratis te bekijken. Het is de bedoeling dat op Ximon over vijf jaar het overgrote deel van alle Nederlandse film-, televisiedrama- en documentaireproducties te bekijken is.

60 jaar televisieDe AVRO komt dit najaar met een…
Programmamaker Derk Bolt gaat in een nieuw televisieprogramma proberen brieven te bezorgen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: