Dode Zee-rollen in 2013 naar Nederland

Pagina uit Jesaja

In het Drents Museum in Assen zullen in 2013 delen van de wereldberoemde Dode Zeerollen te zien zijn.

Welke fragmenten in de tentoonstelling precies te zien zullen zijn is nog niet bekend. Het Drents Museum is drie jaar bezig geweest om de expositie naar Nederland te halen, zo liet museumdirecteur Michiel van Maarssenveen donderdag in Nieuwsuur weten. Deze week werd officieel toestemming verleend door Israël. Het Drents Museum hoop dat de tentoonstelling ongeveer200.000 bezoekers zal trekken.

- advertentie -

De Dode Zee-rollen worden beheerd door de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten. De eerste manuscripten werden in 1947 bij toeval ontdekt door de Bedoeïne-herder Mohammed ed-Dib die bij Qumran op zoek was naar een verdwaald schaap. De teksten zijn geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks en dateren uit de periode van ongeveer 250 voor Christus tot ongeveer 50 na Christus.

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is deze winter een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het jodendom. Het is de bedoeling dat in deze tentoonstelling ook onder meer een Dode Zee-rol uit de eerste eeuw voor Christus geëxposeerd wordt.

Noord-Holland - W. Diepraam, 1976 (Rijksmuseum)De Nederlandse fotograaf Willem…
Antonijnse Nymphaeum, tweede helft van tweede eeuw - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: