Wat te doen met het lichaam van oud-SS’er Erich Priebke?

Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog

Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het is nog altijd niet duidelijk wat er met het lichaam van oud-SS’er Erich Priebke gaat gebeuren. De oud-nazi overleed een week geleden. Bestuurders van de Italiaanse gemeente Albano Laziale hebben een probleem want veel Italianen willen voorkomen dat Priebke in Italiaanse grond begraven wordt en Duitsland wil hem ook niet begraven.


Eerder werd al bekeken of Priebke naar Argentinië kon worden overgebracht. De geboren Duitser week na de Tweede Wereldoorlog uit naar dat land en leefde er jarenlang als vrij man. In de jaren negentig werd hij echter opgespoord en overgebracht naar Italië. Daar werd hij in 1998 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege misdaden die hij tijdens de oorlog beging.

De Duitser was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

De conservatieve priesterbroederschap Sint Pius X gaf enkele dagen geleden aan de Duitser wel te willen begraven bij hun klooster in Albano Laziale, maar dit stuitte op zoveel protest dat de burgemeester van het stadje een begrafenis vanwege verstoring van de algemene orde op het laatste moment verbood.

- advertentie -

Protestanten verstoorden de uitvaart van Priebke dinsdag:

De burgemeester van Rome heeft zich ook in de kwestie gemengd. Volgens hem is een begrafenis in Italië ondenkbaar. Het lichaam van Priebke is overgebracht naar een militair vliegveld. Veel Italianen vinden dat de oud-nazi overgebracht moet worden naar zijn geboorteland. Zijn geboorteplaats daar, Henningsdorf, heeft echter ook al aangegeven geen begrafenis toe te staan.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Italië laten weten niet van plan te zijn het lichaam op te nemen. Volgens het land is het de taak van Italië om een laatste rustplaats te vinden omdat Priebke ook in Italië overleed.

Op de begrafenis kwamen veel journalisten, demonstranten en…
[caption id="attachment_37800" align="alignleft" width="265"] Edward Cieslar - Foto: Omroep BrabantOp het Pools…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: