Doktersrapport moord Lincoln opgedoken

Rapport van Charles Leale – National Archives

In Amerika is een rapport opgedoken van de eerste arts die de Amerikaanse president Abraham Lincoln verzorgde, nadat die was neergeschoten. Dat meldt NBC Chicago deze week.

Abraham Lincoln (1809-1865) was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 1861 tot 1865 en werd vaak liefkozend Abe genoemd. Gedurende Lincoln’s presidentschap woedde de burgeroorlog. Lincoln vertegenwoordigde de noordelijke staten.

Op Goede Vrijdag van het jaar 1865 werd hij in een schouwburg in Washington neergeschoten door John Wilkes Booth, een toneelspeler en zuidelijk activist. De president overleed een dag na de aanslag aan zijn verwondingen.

- advertentie -

De eerste die de president na de schietpartij onderzocht wasde 23-jarige legerarts Charles Leale. Hij was toevallig in het theater aanwezig en schreef een rapport van eenentwintig pagina’s, enkele uren nadat de president aan zijn verwondingen was overleden.

De arts schrijft hier onder meer dat hij na de aanslag onmiddellijk naar de presidentiële loge was gerend:

Nadat ik was binnengelaten, riep mevrouw Lincoln verschillende keren ‘Och dokter, doe voor hem wat u kunt, doe wat u kunt’

Volgens een wetenschapper van een instituut dat onderzoek doet naar Abraham Lincoln is het rapport van de jonge arts onder meer bijzonder omdat het zeer kort na de aanslag geschreven werd en erg “urgent en aangrijpend” overkomt. Anders dan veel latere rapporten is het verslag van Leale volgens de wetenschapper echter niet sentimenteel.

Het volledige rapport is inmiddels gedigitaliseerd door de National Archives en online toegankelijk gemaakt.

Foto: Nieuw LandIn Lelystad ligt een wrakschip uit de…
Afb: MCNDe muziekcollecties van het de Stichting Muziek Centrum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: