Donner trekt geen geld uit voor plan Soestdijk

Geen geld

Volgens minister Donner is er 90 tot 100 miljoen euro aan investeringen nodig om Paleis Soestdijk geschikt te maken als locatie voor een museum. De minister is niet bereid dat geld op korte termijn beschikbaar te stellen. Meedenken wil hij wel.

Minister Donner zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed in reactie op een interview dat de directeuren van het Nationaal Historisch Museum (NHM) gaven aan de Volkskrant. Volgens deze directeuren, Erik Schilp en Valentijn Byvanck, is er in de politiek steeds minder enthousiasmeen draagvlak te vinden voor het museum.

- advertentie -

Ruim een week geleden vroegen ze, samen met de provincie Utrecht, aan minister Donner om serieus te kijken naar Soestdijk als museumlocatie. Provincie en NHM willen dat een stichting eigenaar wordt van paleis Soestdijk. Deze stichting zou meoten zorgen voor de restauratie van het paleis.

Van Donner werd gevraagd de komende vijftien jaar jaarlijks vier miljoen euro over te maken naar de stichting. Aangezien zijn ministerie nu jaarlijks ook al ongeveer vier miljoen euro betaald voor de instandhouding van het paleis, werd gesteld dat het de minister feitelijk niets extra’s zou kosten.

De museumdirectie gaat op 7 juni in gesprek met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur over de toekomst van het museum. Deze staatssecretaris besloot vorig jaar geen geld uit te trekken voor een museumpand.

Paleis SoestdijkDe twee directeuren van het Nationaal Historisch Museum,…
limburg-winkeliers-1
Foto: Centre CéramiqueIn Centre Céramique in Maastricht is de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: