‘Dood Joden’-dorp krijgt mogelijk een andere naam

Castrillo Matajudios (Fort Dood Joden)

Castrillo Matajudios (Fort Dood Joden)

De inwoners van het Spaanse dorp Castrillo Matajudios gaan aankomende zondag stemmen over een mogelijke naamsverandering. Voor een naamswijziging valt iets te zeggen want Castrillo Matajudios betekent zoveel als Fort Dood Joden.


Het dorp bestaat al honderden jaren, maar heette niet altijd Castrillo Matajudios. In 1035 stond het gehucht bekend als Mota Judios (Jodenheuvel). Waarom het dorp later een andere naam kreeg is niet helemaal duidelijk. Mogelijk raakte de naam in gebruik nadat alle Joden waren vertrokken. Ook kan het zijn dat de nieuwe naam werd ingevoerd nadat de Joden zich in de vijftiende eeuw onder dwang tot het katholicisme hadden bekeerd.

De huidige burgemeester van het 56 mensen tellende dorp, Lorenzo Rodriguez, besloot een maand geleden om een stemming te organiseren. Volgens de burgemeester worden de inwoners vanwege de naam van hun dorp onterecht beschuldigd van antisemitisme. Hij wijst erop dat het dorp zijn bestaan in werkelijkheid juist heeft te danken aan een Joodse gemeenschap.

Tekening van John Leech in 'A Christmas Carol in prose', 1843 (British Library)
Eddy Merckx in 1974 - cc

[caption id="attachment_42934" align="alignleft" width="265"] Eddy Merckx in 1974 - cc

In 2019 is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: