‘Doodencel 601’ wordt museum

De zogenaamde Doodencel 601 in de Scheveningse gevangenis wordt een museum. Stichting Oranjehotel heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om een cel in de gevangenis van Scheveningen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders en militairen hun executie op de Waalsdorpervlakte moesten afwachten. Op de muren en kozijnen zijn teksten te lezen die gevangenen tijdens hun verblijf in de cel op de muren schreven.


Er zijn bijvoorbeeld strijdteksten als Oranje overwint in het kozijn gekrast, maar er werden ook liefdesverklaringen achtergelaten als Mijn schat is Marietje, die ik eeuwig trouw blijf. Wim.

Omdat de cel, die geheel in oorspronkelijke staat is gebleven, nog steeds onderdeel uitmaakt van de gevangenis is hij nu niet toegankelijk voor het publiek. Enkele jaren geleden werd er al wel een virtuele versie van de cel ontwikkeld, waardoor Doodencel 601 op internet in 3D is te bekijken.

Nu komt er dus ook een museum. Rondom de cel komt een aanbouw zodat belangstellenden de cel het hele jaar tijdens bezoekuren kunnen bekijken. De kosten voor de verbouwing bedragen drie miljoen euro. De aanbouw komt buiten de veiligheidszone van de gevangenis. Stichting Oranjehotel hoopt dat ook veel scholieren de cel straks zullen bezoeken.

Impressie van de digitale 3D-scan van Doodencel 601:

Ahmadinejad te gast bij 'Piers Morgan Tonight' (Still CNN)De…
Mehmed Celal Bey (1863-1926)De genocide op de Armeniërs bestond…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: