Dordrechts Museum koopt vroeg portret Petrus van Schendel

Het zelfportret van Petrus van Schendel (Dordrechts Museum)

Het zelfportret van Petrus van Schendel (Dordrechts Museum)

Het Dordrechts Museum heeft een bijzonder zelfportret van Petrus van Schendel, ook bekend als ‘Monsieur Chandelle’, verworven. Het gaat om het vroegste zelfportret van de romantische schilder.


Het sfeervolle portret bij lamplicht is altijd in het bezit van de familie van de kunstenaar gebleven. Ook is het waarschijnlijk het eerste nachtstuk van de in de negentiende eeuw internationaal succesvolle kaars- en lamplichtschilder.

Petrus van Schendel (1806-1870) is volgens het Dordrechts Museum de belangrijkste negentiende-eeuwse schilder van nachtstukken of nocturnes. Hij is vooral bekend van marktscènes bij avond. In zijn eigen tijd behoorde hij tot de best betaalde schilders van Nederland. Hij verwierf nationale en internationale roem als fijnschilder van kaars- en lamplichttaferelen, hetgeen hem de bijnaam ‘Monsieur Chandelle’ opleverde. Zijn vroegste zelfportret, uit 1828, is altijd in de familie van de kunstenaar gebleven maar kan nu dus aan het brede breed publiek getoond worden.

Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, is zeer verguld met de aanwinst:

- advertentie -

‘Het is zoveel meer dan alleen een zelfportret. Het is een zelfbewuste jonge kunstenaar – hij was 22 jaar oud toen hij het schilderde – die ons aankijkt. Met prachtig licht, van die grote olielamp en met een sfeervol stilleven op de voorgrond. Het heeft een bijzondere, bijna internationale uitstraling.’

In de recente monografie van Van Schendel uit 2012 schrijft Jan de Meere over het zelfportret:

‘Het is alsof de kunstenaar hiermee duidelijk wil maken dat hij zijn ‘niche’ gevonden heeft: voortaan zou hij onderwerpen schilderen bij kunstlicht.’

De prominente olielamp op het zelfportret is een sinumbralamp (‘lamp zonder schaduw’), destijds een noviteit. Van Schendel was naast schilder ook uitvinder en had grote interesse in dergelijke vernieuwingen.

Boek over de kunstenaar: Petrus van Schendel, een leven tussen licht en donker

Napoleon en Alexander I gaan uit elkaar in Tilsit in 1807, ca. 1810. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg
Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo is…
Schilderijenwand Schatkamer (NMM)
Sinds dit weekend is het publiek welkom in het door koning Willem-Alexander…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: