Dordrechts Museum lanceert WII-kunstkoning.nl

De Prins van Oranje raakt gewond tijdens de slag bij Waterloo - Jan Anthonie Lagendijk (Atlas Van Gijn)

De Prins van Oranje raakt gewond tijdens de slag bij Waterloo – Jan Anthonie Lagendijk (Atlas Van Gijn)

In aanloop naar een grote tentoonstelling over koning Willem II als kunstverzamelaar heeft het Dordrechts Museum de website WII-kunstkoning.nl gelanceerd.

wii-kunstkoning.nl

wii-kunstkoning.nl


Een belangrijk deel van de beroemde kunstcollectie van koning Willem II wordt voor het eerst in ruim honderdvijftig jaar weer bijeen gebracht. Dinsdag 4 maart opent koning Willem-Alexander de tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Het wordt de grootste tentoonstelling uit de geschiedenis van dit museum.

Koning Willem II regeerde ons land maar kort, van 1840 tot 1849. Wat het Dordrechts Museum betreft mag hij echter wel een kleurrijke koning genoemd worden:

“Hij staat in het collectieve geheugen gegrift als de ‘Held van Waterloo’ en echtgenoot van de Russische tsarendochter Anna Paulowna. Willem II was echter ook één van de grootste kunstverzamelaars die ons land ooit gekend heeft. Zijn verzameling moest echter kort na zijn dood noodgedwongen worden geveild en zo verdwenen Rembrandts, Da Vinci’s en Memlings veelal naar het buitenland waaronder ook de Hermitage in St. Petersburg.”

Via de deze week gelanceerde website kunnen bezoekers alvast “warmdraaien”. Schilderijen en tekeningen van Rembrandt, Leonardo da Vinci, Pieter Paul Rubens en andere beroemde meesters worden op de site toegelicht. Met verhalen, tekeningen en foto’s van kunstattributen wordt daarnaast het leven van de koning geschetst. Ook wordt stilgestaan bij de levensgeschiedenis van zijn vrouw Anna Paulowna, telg uit de Russische tsarenfamilie.

- advertentie -

Bezoekers vinden op de site verder filmpjes van de zogenaamde Willem II Talks online. Hierin vertellen diverse deskundigen over de koning, zijn kunstcollectie, zijn gezin en andere wederwaardigheden over het koningshuis.

Herman Pleij over Oranjegekte toen en nu:

Dick Bruna Huis (BankGiro Loterij)
Dick Bruna Huis (BankGiro Loterij)Ter gelegenheid van de…
Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)
Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)Bij de afdeling Bijzondere Collecties…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: