Douglas Engelbart, uitvinder van de computermuis, overleden

Eerste muis zoals die door Engelbart werd ontwikkeld

Computerwetenschapper Douglas Engelbart is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de computermuis.

Douglas Engelbart in 2008 – Foto: CC/Alex Handy


Douglas Engelbart kreeg op op 17 november 1970 patent op zijn uitvinding. Twee jaar eerder had hij de muis tijdens een demonstratie al aan het publiek getoond. Hij deed zijn uitvinding in 1964. De muis die hij had ontwikkeld lijkt niet erg meer op onze huidige muis. Het apparaat was niet meer dan een houten doosje met twee metalen wielen waarmee de X/Y-positie op het scherm kon worden weergegeven. In het laboratorium van Engelbert werd de muis zowel ‘bug’ als ‘mouse’ genoemd. De laatste naam werd uiteindelijk wereldberoemd.

De Amerikaan werd overigens niet rijk van zijn uitvinding. Althans, qua geld werd hij er niet rijk van. Wel kreeg hij talloze onderscheidingen, zoals in 2000 toen hij uit handen van president Bill Clinton de National Medal of Technology ontving.

- advertentie -

In de tijd dat de muis uitgevonden werd bestond de personal computer nog niet. Computers waren er al wel, maar ze waren nog van een gigantisch formaat. Dusdanig groot dat ze niet erg handig voor thuis waren.

Apple

Pas nadat Steve Jobs – oprichter van Apple – in 1979 de muis had gezien begon deze aan een opmars. Apple maakte een kleine muis met daarop een knop en introduceerde die in 1984 bij de Apple Macintosh. Muizen werden al snel gemeengoed. Ook Microsoft maakte er gebruik van en momenteel kan geen personal computer zonder muis.

De moderne muizen zijn behoorlijk doorontwikkeld. Enkele belangrijke nieuwere aanpassingen zijn de optimische muis en muis met wieltje (draairad).

De demonstratie van Douglas Engelbart uit 1968

Gerelateerde boeken:

drakensteyn-madurodam
Miniatuurversie van Kasteel Drakesteyn in MadurodamPrinses Beatrix verhuist tegen…
Tula: The Revolt - Still uit de film In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: