Dark
Light

Douglas MacArthur en een nietige keizer Hirohito

Auteur:
1 minuut leestijd
Douglas MacArthur en Hirohito
Douglas MacArthur en Hirohito

Op 15 augustus 1945 komt door de Japanse capitulatie definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur (1880-1964) wordt opperbevelhebber van bezettingsmacht in Japan.

Keizer Hirohito, 1928
Keizer Hirohito, 1928
Voor veel Japanners is de Japanse keizer Hirohito een heilig figuur. Om de Japanners te laten zien dat de keizer niet langer onaantastbaar is, laat de generaal een foto maken waarop hijzelf naast Hirohito staat. Doordat generaal MacArthur een kop groter is dan de keizer ziet laatstgenoemde er op de foto wat nietig.

De foto schokt de Japanners, maar desondanks moeten alle kranten de foto verplicht afdrukken.

MacArthur wilde overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor zijn daden. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land destabiliseren en voer maken voor de communisten in China en Rusland. Verschillende Japanse legerleiders moesten na de oorlog wel voor het gerecht verschijnen en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.




Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×