Douglas MacArthur en een nietige keizer Hirohito

Op 15 augustus 1945 komt door de Japanse capitulatie definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur (1880-1964) wordt opperbevelhebber van bezettingsmacht in Japan.

Keizer Hirohito, 1928

Keizer Hirohito, 1928

Voor veel Japanners is de Japanse keizer Hirohito een heilig figuur. Om de Japanners te laten zien dat de keizer niet langer onaantastbaar is, laat de generaal een foto maken waarop hijzelf naast Hirohito staat. Doordat generaal MacArthur een kop groter is dan de keizer ziet laatstgenoemde er op de foto wat nietig.

De foto schokt de Japanners, maar desondanks moeten alle kranten de foto verplicht afdrukken.

MacArthur wilde overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor zijn daden. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land destabiliseren en voer maken voor de communisten in China en Rusland. Verschillende Japanse legerleiders moesten na de oorlog wel voor het gerecht verschijnen en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.
Een verbrand kruis in de tuin van Martin Luther King, ca. 1960
De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King deed in de jaren…
Lee Miller in de badkuip van Adolf Hitler - Foto: David E. Scherman, 1945
Bovenstaande foto werd gemaakt op 30 april 1945, de dag waarop Adolf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: