Dr. A.H. Heinekenprijs voor hoogleraar Geoffrey Parker

The Military Revolution, het bekendste werk van Geoffrey Parker

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs 2012 voor Historische Wetenschap toegekend aan Noel Geoffrey Parker, hoogleraar aan de Ohio State University in Amerika.

Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 dollar verbonden. De Amerikaanse hoogleraar krijgt de prijs voor zijn “grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650, met een speciale aandacht voor Spanje, Filips II en de Nederlandse Opstand; voor zijn bijdrageaan de militaire geschiedenis in het algemeen en voor zijn de studie van de rol van het klimaat in de wereldgeschiedenis”.

- advertentie -

De jury over de hoogleraar:

Geoffrey Parker bestudeert de geschiedenis vanuit een internationaal perspectief en deed dit al lang voordat dit in de mode zou komen. Op grond van diepgaand en uitgebreid archiefonderzoek, vaak in vele landen en talen, komt hij tot vernieuwende historische analyses die landsgrenzen overstijgen.

De Dr. A.H. Heinekenprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Noel Geoffrey won de prijs in de categorie historische wetenschap. Eerdere winnaars in deze categorie waren onder anderen Jonathan Israel, Peter Gay, Heiko Oberman, Jacques le Goff en Joel Mokyr.

In totaal zijn er vijf categorieën. De andere prijswinnaars zijn Tita de Lange (Biochemie en Biofysica), Hans Clevers (Geneeskunde), William Laurance (Milieuwetenschappen) en John Duncan (Cognitiewetenschap). Daarnaast wordt er altijd een prijs toegekend aan een in Nederland wonende en werkende kunstenaar. Deze prijs, waar een geldbedrag van 50.000 euro aan is verbonden, is dit keer gewonnen door Peter Struycken uit Gorinchem.

De prijzen worden officieel uitgereikt op donderdag 27 september 2012 tijdens een bijeenkomst in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Gedigitaliseerde gezinskaartHet Gemeentearchief Rotterdam (GAR) heeft onlangs ongeveer 600.000…
'OM vervolgt Jorge Zorreguieta nietHet Nederlandse Openbaar Ministerie (OM)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: