Dr. Oetker was een nazi

Dr. Oetker meldde zich vrijwillig bij Waffen-SS

Dr. Oetker meldde zich vrijwillig bij Waffen-SS

De Duitse familie Oetker, onder meer bekend van de pizza’s, blijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazi´s te hebben gesteund. Dat schrijven enkele historici in een nieuw verschenen boek, meldt de NOS donderdag.


Het boek, getiteld Dr. Oetker und der Nationalsozialismus, is er gekomen op initiatief van de familie zelf. De Oetker-familie vroeg enkele historici in de geschiedenis van het bedrijf te duiken. Uit de studie blijkt onder meer dat Rudolf-August Oetker zich vrijwillig bij de Waffen-SS meldde en dat tijdens de oorlog werd samengewerkt met de nazi’s.

De in 2007 overleden Rudolf-August Oetker verzette zich zelf altijd tegen een onderzoek naar zijn activiteiten in de oorlogsjaren. Hij kwam in 1941 in de zaak die op dat moment werd geleid door zijn stiefvader. In 1944 kreef Rudolf-August de leiding over het bedrijf doordat zijn stiefvader, moeder en halfzusters bij een bombardement om het leven kwamen.

Niet alle familieleden zijn blij met het boek. Sommigen vinden dat de goede naam van Rudolf-August er door wordt besmeurd. Dr. Oetker is een van de grootste familiebedrijven van Duitsland.

- advertentie -

Oetker meldde zich vrijwillig bij Waffen-SS

Een van de vier kinderen wiens verhaal in…
[caption id="attachment_37818" align="alignnone" width="600"] Hawker Hurricane, jachtvliegtuig van de RAFAan de vooravond…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: