Drents Archief heeft bijzonder plafond terug

Het plafond van Fabri – Foto: Drents Archief

In het gebouw van het Drents Archief in Assen is onlangs een bijzonder beschilderd plafond van Willem Adrianus Fabri (1853-1925) teruggeplaatst.

Het plafond is een kopie van een ouder, zeventiende-eeuws plafond en werd geschilderd door de bekende schilder Willem Adrianus Fabri (1853-1925), die ook in de Paleizen Het Loo en Soestdijk heeft gewerkt. De kunstenaar maakte de kopie rond 1898 voor jonkheer De Milly van Heiden Reinestein. Het originele plafond had de jonkheer eerder geschonken aan het gebouw waarin het Provinciaal Museum van Oudheden in Assen destijd was ondergebracht. Vandaag de dag bevindt zichdaar het Drents Archief.

- advertentie -

De twee plafondschilderingen wisselden in 1958 van plaats. De kopie verhuisde naar de woning van de jonkheer in Zuidlaren en de kopie kreeg een plek in het museum in Assen.

In de jaren zeventig verhuide het museum, dat toen al door het leven ging onder de naam Drents Museum, naar een andere locatie. Het museum nam het plafond van Fabri mee. In het gebouw waar het Drents Archief zijn onderkomen had werd toen een schrootjesplafond met geïntegreerde verlichting aangebracht.

Het gebouw van het archief is onlangs gerestaureerd door de Rijksgebouwendienst en toen werd dus besloten het door Fabri geschilderde plafond – na een noodzakelijke restauratie – naar het gebouw van het Drents Archief terug te laten keren. Hiermee is de situatie van 1958 hersteld. Als het Drents Archief volgend jaar weer voor het publiek toegankelijk is, zal het plafond ook weer voor iedereen te zien zijn.

De goudschat / Foto: Universiteit van Tel AvivTwee weken…
Rutger KoplandDe Nederlandse dichter en schrijver Rutger Kopland is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: